Tuesday, May 28, 2013

Istorija bikinija  Dva svedena parčeta tkanine koje porede sa statistikom, jer sve otkrivaju a ne pokazuju ništa, čine dobro nam poznati bikini tandem. 

Od samog nastanka bikinija, par vekova pre nove ere pa sve do danas, bikini je pretrpeo neke izmene tako da danas imamo i monokini, nešto vrckastiju verziju klasičnog bikinija.-  Slike na zidovima vile na Siciliji prikazuju žene u bikiniju i to se uzima kao najstariji trag (4vek p.n.e.) vezan za nastanak ovog popularnog komada odeće.
-  1933.godine je direktor jedne plesne grupe obukao igračice u bikini nežnih boja da bi stvorio utisak golotinje.

 - 1943.je poznata glumica Rita Hejvort uslikana u varijanti bikinija sa dubokim pojasom.Ovaj model je bio vrlo zatvoren tako da nije izavao kontroverze.

  - Međutim, već tri godine kasnije, francuski inženjer Luis Rear je kreirao prvi ,,pravi" bikini, koji je nazvao tako po atolu u Pacifiku na kome su te godine bačene prve atomske bombe. S obzirom da nijedna manekenka nije htela da obuče bikini, angažovana je striptizeta Mišelin Bernadini koja verovatno nije ni slutila kakav će bum taj nastup napraviti.
-1953.je američki dizajner Fred Aug izjavio da francuskinje imaju kratke noge pa treba skratiti donji deo bikinija da bi im vizuelno izdužio noge. Brižit Bardo ga je poslušala i iste godine prošetala Kanskom plažom u baš takvom modelu.


Pedesetih godina prošlog veka crkva se žestoko protivila nošenju bikinija baš kao i magazini koji su pisali da prava dama nikada ne bi obukla tako nešto.


-1964.godine je Vatikan osudio bikini kao nepristojan i nemoralan. Iste godine, na naslovnoj strani prvog broja Sports illustrated magazina je osvanula devojka u bikiniju.

-Jedan od najpoznatijih, ako ne i najpoznatiji bikini na svetu, je nošen u filmu Dr.No 'Džejms Bond. Plavokosa Ursula Anders je nosila nešto drugačiju veriju kupaćeg kostima odnosno, gornji deo je bio brushalter. Istog trenutka je postala sex simbol a taj bikini je pre 11 godina prodat po ceni od 140 000$.
-1970.je kreiran prvi tanga bikini, inspirisan plažama Rija i San Tropeza.

-1994.godine je jedna od mnogih verzija bikinija postala sportska odeća što se tiče odbojke na pesku.
-2006.godine je spisateljica Nora Efron u svojoj knjizi posavetovala žene da nose bikini sve do 34.godine.

-2010.kontroverzna Lejdi Gaga je ponela bikini kao klasičnu odeću.

Postoje brojne podvrste bikinija - monokini, mikrokini pa i onaj smesan muski bikini :)

Pobednica darivanja i buduca vlasnica prelepe Zoa handmade narukvice je

 • X
  • Name: Јелена Ђурђевић Facebook
  • Option: Like Zoe handmade on Facebook
  • Extra Info: null
  • Time: Wed May 22 2013 13:27:00 GMT+0200 (Central Europe Daylight Time)
  • IP Addr: 

 Cestitam! Ocekuj mejl ovih dana :)

1 comment:

 1. Simpa tekst, bas :) http://ivonalovefashion.blogspot.com/2013/05/bec-vienna.html

  ReplyDelete